top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat Tuncay

Sosyal Medyada Beğenilmeme Korkusu


Sosyal medya son yıllarda büyük küçük herkesin gündemine oturmuş durumda. Öyle ki insanlar sabah gözlerini açar açmaz sosyal medya sayfalarına giriyorlar, kim ne paylaşmış, kim kaç beğeni almış ve asıl önemlisi kendi paylaşımları beğenilmiş mi diye bakıyorlar. Eğer beğeniler az ise hatta yok ise o günlerini kötü geçiren insanlar bile var. Durum böyle olunca da bu işte bir terslik var diye düşünmeden edemiyoruz. Özellikle gençlerin gerçek sosyal yaşamdan bu derece koparak sanal sosyal medyaya kendilerini kaptırmaları ruhsal açıdan birçok problemlere yol açabiliyor. Sosyal medyada beğenilmeme korkusu sosyal fobi bozuklukları gibi birçok ruhsal rahatsızlıklara neden olabiliyor.


Sosyal medya sitelerinde yapılan paylaşımlar, bilgi paylaşımından çıkıp beğenilme arzusuna dönüştükçe tehlike çanları da çalmaya başlıyor. Çünkü her paylaşım arzu edildiği kadar beğeni alamayabiliyor ve bu da insanlarda başta hayal kırıklığı, ilerleyen zamanlarda da mutsuzluk ve depresyona kadar gidiyor.


Beğenilme Arzusu


Trafikte, sokakta, iş yerinde, evde hatta tv izlerken bile insanlar telefonları ile uğraşmaktalar. Bu zaten başlı başına büyük bir sorun. Kazaların birçoğunun nedeni telefonlara olan yoğun ilgidir. Çünkü artık telefonlar gerçekişlevleri için değil sosyal medya takibi için kullanılıyor.


Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 50 milyon internet kullanıcısı var. Kullanıcılar ortalama 5 dakikada bir telefonuna bakıyor. Telefonlarına bakma nedenlerinin başında da yaptıkları paylaşımları kaç kişinin beğendiğini kontrol etmek amaçlı oluyor. Düzenli olarak beğeni sayısını kontrol eden kullanıcılar, beğeni sayıları az olduğunda kendilerini kötü hissettiklerini belirtiyorlar. Beğenilme arzuları hırsa dönüşebiliyor.

Son yıllarda ortaya atılan başka bir araştırma sonucu da sosyal medya platformlarının artmasına bağlı olarak depresyon ve anksiyete sorunları belirtilerinde artış gözlemlendiği yönündedir. Bu oldukça ciddi bir durumdur. Çünkü bu sosyal medya kullanmaktan değil, beğenilmemekten ortaya çıkmaktadır.


Sosyal Medya Fobisi


Sosyal Medya Fobisi, bir çeşit asosyal kişilik bozukluğu türüdür. Örneğin birçok kişi beğenilmemek ve eleştirilmek korkusu ile paylaşım yapmaktan çekindiğini belirtiyor. Bu tamamen gerçek hayatta ki asosyal kişilik bozukluklarında görülen bir durumdur. Kendine güvensizlik, endişe kaynaklı obsesif bozukluk ve sosyal endişe bozukluğu gibi rahatsızlıkların tanıma uymaktadır. Tek farkı rahatsızlığı sosyal platformda hissetmektir. Bu sadece paylaşımların beğenilip beğenilmemesi ile de kalmıyor, özel hayatın ifşası, özel bilgilerin açığa çıkması, rezil olma korkusunu da barındırıyor.


Sosyal medya fobisi herkes için geçerli olsa da çocuklar ve gençler daha fazla etkileniyor ve daha çabuk bu tuzağa düşüyorlar. Bu yüzden ailelere büyük görev düşüyor. Aile çocuğunun sosyal medyada ne kadar kaldığını kontrol edebilmelidir. Neler paylaşıyor, kimlerle görüşüyor ve eleştirilere nasıl tepkiler veriyor, tüm bunları bilmelidir. En önemlisi çocuk bu durumlardan nasıl etkileniyor. Çocukta ki ruhsal değişimler mutlaka izlenmeli ve ciddi değişimler söz konusu ise mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page