Kurban psikolojisi, kişinin yaratma gücünden vazgeçmesidir. Kişi yaşadığı tüm olumsuzluklarda birilerini ya da bir şeyleri suçlu görür. Kendi hatası olduğunu kabul etmez. Kendi gücünü başkalarına yükler ve aynı zamanda da başkalarının hayatını kontrol etmesine izin vermiş olur.
Kişinin kurban psikolojisi olduğu nereden anlaşılır? Yaşanan olaylar karşısında sürekli şunları yineleyen kişinin kurban psikolojisi var demektir. Nedir bu kurban psikolojisi cümleleri?
Neden bunlar hep benim başıma geliyor?
Ben bunları hak etmiyorum.
Hep benim yüzümden mi oluyor bunlar?
Deniyorum, deniyorum olmuyor.
Elimden daha fazlası gelmiyor.
Ben elimden geleni yaptım ama olmuyor işte.
Kurban psikolojisine sahip kişiler için her zaman şikayet edecek bir konu, suçlu birileri vardır. Onlar sürekli keşke, neden, ama kelimelerini kullanırlar. Çevrelerindeki kişiler tarafından anlaşılmadıklarını düşünürler. Başlarına gelen her olayda sorumlu birileri mutlaka vardır. ‘O öyle yapmasaydı bu böyle olmazdı’ onların klasik cümleleridir.
KURBAN PSİKOLOJİSİ OLANLAR NE HİSSEDER?
Onların korkuları ve endişeleri vardır. Muhtaç olma, önemsenme, sevilme ihtiyaçları vardır. Birilerinin onlar için bir şeyler yapmalarını beklerler ve sorumluluğu başkalarının almasını isterler. Korunup kollanmaya ihtiyaçları vardır.
Kurban psikolojisinden kurtulmak insanın kendi elindedir. Zordur ama başarılabilinir. Eğer siz de kurban psikolojisi olduğundan eminseniz size ilk tavsiyemiz kendinizi sevmeniz olacak. Sürekli kendinizi dövmekten siz de sıkıldınız. Artık kendinizi pohpohlama ve sevme zamanı. Gücünüze inanma zamanı. Kimseye muhtaç olmadığınızı anlama zamanı. Bu güne kadar her şey ters gitmiş olabilir ama bunu değiştirmek sizin elinizde.
BAŞARMAK ELİNİZDE
Öncelikle hayatınızdan istemediğiniz olayları çıkarın. Kendi gücünüze inanın ki çevrenizdekilerde sizin değişiminize ve gücünüze inansınlar. Her olay karşısında güçlü olmanız gerekmiyor. Zaten bu güce kimse sahip değil. Ama yapabileceklerinize odaklanın ve çabalayın.
Siz diğer insanlarla eşit seviyedesiniz. Herkes kadar sayılmayı ve sevilmeyi hak ediyorsunuz. Onlarda hata yapıyor ve sizde hatalarınızı kabul edin ve bunları düzeltme yoluna gidin.
Hayatınızda önemli veya önemsiz tüm kararları kendiniz almaya başlayın. Yaptıklarınızdan pişmanlık duymayın. Sorumluluk almaktan kaçmayın. Sorumluluk alacağınız alanlara ve işlere yönelin.
Korkularınızla yüzleşin. Neden korkuyorsanız onun üstüne gidin. Düşüncelerinizi paylaşmaktansa paylaşın. Yükseklik korkusu ise çıkın gökdelene ve manzarayı seyredin. Böcekten korkuyorsanız onunla yüzleşin onu yakalayın. Ve nasıl başardığınıza bakın ve kendinizle gurur duyun. Üzgün olmak, incinmek, kendini kötü hissetmek, reddedilmek herkesin yaşadığı duygulardır. Neden ben demeyin. Çünkü sadece siz değilsiniz bunlarla karşılaşan. Bu yüzden acılarınızla da yüzleşin. Yaşanması gerekiyormuş yaşanmış. Kendinize acımayı bırakın. Hayatın güzelliklerini yakalamayı amaç edinin. Farklı aktiviteler ile uğraşın. Kendinizi aşın. Başkalarını suçlamaktan vazgeçin ve şikayet etmeyin.
Bunları zamanla hayatınıza sokup uygulamaya başlarsanız bu psikolojiden kurtulursunuz. Tabi ki iniş çıkışlar olacak. Duygu dalgalanmaları olacak ama kararlı durursanız hiçbir düşünceniz sizi yolunuzdan çeviremez. Biraz cesaret biraz sabır sizi bu psikolojiden kurtaracak. İnanın yeter.
Naomi Judd’un bu konuda demiş ki: Sadece bir kez kurban oluyorsunuz. Sonrasında gönüllüsünüz.
Ne kadar doğru bir cümle… Kurban olmuşsunuz ve bitmiş. Artık onu değiştiremezsiniz. Ama gönüllü olmak ya da olmamak sizin elinizdedir. Doğru yol gönüllü olmamak ve bu kurban psikolojisinden bir an önce çıkmaktır. Ve bunu birçok kişi başardıysa siz de başarabilirsiniz. Çünkü onlarda sizin gibi bir insan ve sizden farklı değiller.
Hadi şimdi adım atarsanız başarırsınız.
Şimdi derin bir nefes alın, hayatın gözlerinin içine bakarak dimdik bir siz olun! Bunu başarabilirsiniz.
Comments