top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat Tuncay

İşyeri Dedikoduları


İşyeri dedikodusuna hemen her işyerinde rastlanmaktadır. Bunun önüne geçilmesi kolay değildir. Hatta bazı durumlarda yönetici ve patronlar bunu kendi lehlerine kullanıyor olduklarından önlemenin de önüne geçmek istemezler.


Oysaki iş yeri dedikoduları işlerin yürümesi ve personelin stres yüklenmesi açısından iş akışını olumsuz etkilemektedir. Her halükarda dedikodu kötüdür. Doğuracağı sonuçlar hem dedikodusu yapılan kişilere hem de dedikodu yapanlara hayırlı olmamaktadır.


İşyeri dedikoduları nasıldır?

Aynı pozisyondaki çalışanlar arasında, çalışanlarla yöneticiler arasında, farklı pozisyonda olan personeller arasında dedikodu yapılmaktadır. Aynı pozisyonda olanların dedikoduları genellikle diğer çalışanlar ve yöneticiler hakkında yapılmaktadır. Orta pozisyondaki kişilerle alt pozisyondaki kişiler arasındaki dedikodu genellikle patron hakkındadır. Yöneticilerin dedikodu şekli şirketin genel durumu ve personelin nasıl çalıştığı konusunda alt kademeden seçtiği belirli kişilerledir.


İşyeri dedikodularında cinsiyet açısından değerlendirme yaptığımızda kadınların genellikle kimin kimle ilişkisi olduğu, kim ne giymiş, özel yaşantısı nasılmış türündendir. Erkek dedikoduları daha çok rekabet duygusu ile yapılmaktadır. Ama tabi ki kadınlar içinde bu söz konusu olmaktadır.


İş yeri dedikoduları ne tür olumsuzluklar yaratır?

Öncelikle dedikodu yapan personel tarafından baktığımızda stres, çatışma, zaman kaybı ve en önemlisi de kendisinin dedikoducu olarak adının çıkması ve güvenilmez oluşudur. Patron ya da yöneticilerin personelle yaptıkları dedikodu da ise zarar gören iş ve yöneticiler olmaktadır. Öncelikle kendi yaptığı bir şeyi başkalarının yapmasını engellemek mümkün olmayacaktır. Her şart altında iş yerinde ki dedikodular performans düşürmekte ve çalışanlar arasında çatışmaya ve genel anlamda stresli bir ortama neden olmaktadır.


İşyeri dedikodularının en kötü yanı dedikodusu yapılan kişilere atılan iftiralardır. Bunlar iş yerinde yayılmaya başladığı an da dedikodusu yapılan kişi için artık o ortam dayanılmaz bir hal alacaktır. Bu da performansının düşmesine ve depresyona girmesine neden olmaktadır.


Çalışansanız da yönetici iseniz de dedikodudan uzak durmanız iş hayatında huzuru bulmanız için önemlidir. Peki nasıl uzak duracağınız hakkında bir fikriniz var mı? Öncelikle etrafınızda size başkaları hakkında konuşan kişinin sizin hakkınızda da konuşacağı ihtimalinin yüksek olduğunu bilin. Anlattığı her ne kadar ilgi çekici olsa da dinlemeyin. Aranıza mesafe koyun. Zaten sizin ilgisizliğiniz onu uzaklaştıracaktır.


İşyerinde kimseye sırlarınızı vermeyin, özel hayatınızdan bahsetmeyin ve en önemlisi birine kızdığınızda bile sorunu o kişi ile çözmeye çalışın yapamıyorsanız bunu etraftaki herhangi biri ile paylaşmayın.


Toplu ortamda biri hakkında dedikodu yapılıyorsa kesinlikle yorum yapmayın hatta onaylar gibi başınızı bile sallamayın. Bu sizin dedikoduya katıldığınız ve hatta konuştuğunuz yalanı ile karşı tarafa aktarılabilir. Hatta bu tür durumlarda bunları dinlemek istemediğinizi ve ortamı terk edeceğinizi söyleyin ve çıkın o ortamdan.


Yönetici iseniz şunu hiç unutmayın, size işinize yaracak bir bilgi de gelse doğrulundan emin olmayın ve kararlarınızı bu bilgi ışığında almayın. Dedikoduyu getirenin sizden de çok şey götüreceğini unutmayın. İş yerinde ki sorunları yüzleşerek çözün, açık sözlü davranın.


İşyeri dedikodusu ne personele ne de yöneticilere bir şey kazandırmaz. Aksine kaybetmeyi getirir. Dedikodu içinden çıkılmaz bir girdaptır. Karşınızdakini yok edebileceği gibi sizi de hatta iş yerini de yok edebilir. Bu yüzden başta yöneticilere iş düşmektedir. Personeli dedikodu yapılmasına karşı açık sözle uyarmak ve yapılan dedikodulara duyarsız kalmamaları önemlidir. Personelde dedikodu ortamlarında bunun yanlış olduğunu yinelemeli ve ortamdan uzaklaşmalıdır. Bu hem kendi hem de işyeri için yapılması gereken olumlu bir davranış olacaktır.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page