top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat Tuncay

Boşanmış Çiftlerin Çocuklarının Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Yolları


Genelde çocuklu ailelerde geçimsizlik ve anlaşamama durumlarında evliliği devam ettirmenin öncelikli nedeni çocuklardır. Boşanmanın onlar üzerinde yaratabileceği olumsuz durumlardan kaçınmak için mutsuz evlilikler devam ettirilmekte ve sorunlarda büyüyerek devam etmektedir. Tabi ki boşanmanın çocuklar üzerinde etkisi olmaktadır. Ancak bu etkilerden zarar görmemeleri ve durumu kabullenmeleri ebeveynlerin tutumları ve davranışları ile ilgilidir.


Öncelikle şu unutulmamalıdır, mutsuz bir evlilik, kötü aile ilişkileri çocuklara çok daha fazla zarar vermektedir. Durum düzeltilemiyorsa, şiddet, hakaret, kavga, gürültü ortamı devam ediyorsa boşanma kaçınılmazdır ve çocuklar açısından da daha hayırlı olmaktadır.


Boşanan ebeveynlerin çocuklarının yaşayacağı en büyük korku terk edilme kaygısıdır. Yuvanın dağılması çocuklarda artık sevilmeme ve evden giden ebeveyni bir daha görmeme korkusu yaratır. Genellikle anne ve babayı suçlarlar. Onları bir arada tutamadıkları için kendilerini suçlarlar. Yapılan bilimsel araştırmalara göre okul öncesi yaştaki çocuklarda suçluluk duygusuna, 6-8 yaş arasında ki çocuklarda üzülme ve 8-9 yaşındakilerde ise kızgınlık ve öfke gözlenmiştir. Ergenlik döneminde ise çocuklarda farklı ruh hallerine rastlanıyor. Kimi içine kapanıyor, kimi tam tersi hırçın ve agresif oluyor, kimi de ebeveynlerini cezalandırma yöntemlerine başvuruyor. Yetişkinliğe yakın çocuklar her şeyin farkında olup durumu daha kolay kabulleniyorlar.


Çocukların Yanında Şiddet Uygulamayın


Genel olarak boşanma sonrası çocuklara yanlış davranış sergilenmesi çocukta birçok psikolojik rahatsızlığa neden olmaktadır. İçine kapanan çocuk utanç duygusu ile arkadaşları ile görüşmemeye başlar. Ya da duygularını kontrol edemez ve hem arkadaşlarına hem de eşyalarına zarar vermeye başlar. Arkadaşlarının anne babalarının bir arada olmasını kıskanır. Bazı çocuklarda durumu kabullenmeme ve inkar etme gözlenir. Yalan söylemeye başlayabilirler. Derslerinde başarı düşüşü yaşanabilir. Bunların hepsi çocuğa boşanma sürecinde yanlış davranışlarda bulunma ve olası durumu doğru bir şekilde izah etmemekten kaynaklanmaktadır. Boşanma aşamasında ebeveynler çocuklarına boşanma nedenlerini ve onları terk etmediklerini doğru bir dille anlatarak sorunların büyümesi engel olmazlarsa çocuklarda depresyon, kaygı bozuklukları, uyku sorunları gibi ruhsal sıkıntılar ortaya çıkar. Durum bu noktaya gelmeden mutlaka bir uzman psikologdan destek almak önemlidir.


Çocuğun boşanma sürecini zarar almadan atlatması için ebeveynler nasıl davranmalıdır?


Öncelikle boşanma kararını çocuğa anne ve baba birlikte vermelidir. Çocuğa boşanma kararı hakkında fikrinin sorulması yapılan en büyük hatadır. Ebeveynler çocuklarına boşanma sonrasında ayrı evlerde yaşayacaklarını, çocuğun kimin yanında kalacağını, diğer ebeveyni ne sıklıkla göreceğini doğru bir şekilde ifade etmelidirler. Sonradan çocuğu hayal kırıklığına uğratacak açıklamalar yapmamalıdırlar. Özellikle de boşanma kararının ortak kararları olduğunu ve çocuğun bu karara katkısı olmadığını, ortada bir suç ve suçlu olmadığını güzel bir dille anlatmalıdırlar. Kesinlikle agresif olmamalı ve birbirleri ile çatışmaya girerek kötü sözler söylememelidirler.


Bazı anne ve babalar boşanma sırasında ve sonrasında karşı tarafı cezalandırmak için çocuğu göstermez ve kaçırır. Bu şekilde çocuğun kullanılması çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir.


Boşanma olayında okul çağındaki çocukların okullarında ki rehberlik birimi ile görüşmek ve durumdan onları haberdar etmek önemlidir. Çocuğun okul müsamerelerine ebeveynlerin birlikte katılmaları, birbirleri ile mesafeli ama anlayışlı tutum içinde olmaları gerekir. Çocuk bu tür durumlardan yeniden birleşecekleri izlemini çıkarmamalı ama onun için bir araya gelebildiklerini de görebilmelidir.


Çocuklar için oldukça hassas olan boşanma sürecinde ebeveynler çocuğun yanında birbirlerini suçlamamalı, kötü sözler söylememeli, çocuğun yanında kavga etmemeli ve birbirlerini sorumsuzlukla suçlamamalıdırlar.


Boşanma sürecince eğer mümkünse çocuk için psikolojik yardım almak en iyisi olacaktır.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page