top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMurat Tuncay

Çok Bilinen ama Aslında Hiç Bilinmeyen Bir Hastalık: Bipolar Bozukluk


Genellikle 20li yaşların başında görülen bipolar rahatsızlık ciddi bir psikiyatrik sorundur. Her 100 insandan 2sinde görülme ihtimali olan bu rahatsızlığın tam olarak ne olduğunu bilmek onu teşhis edip tedaviye yönelmekte fayda sağlayacaktır. Çünkü eğer bu hastalık tedavi edilmezse etkileri hayat boyu sürebilir ve hatta ilerleyen dönemlerde intihara meyil ettirerek hastanın ölümüne dahi yol açabilir.


Bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir?


Bu hastalık manik dönem ve depresif dönem olarak ikiye ayrılır. Manik dönemde kişi çok hareketlidir. Sürekli konuşur, gezer ve eğlenme çabası içerisine girer. Agresif davranışlar sergiler ve cinsel anlamda da sonradan pişman olacağı hareketlerde bulunabilir. Aşırı hareket ve uykusuzluğun olduğu bu dönemde hasta her şeyin yolunda olduğunu düşünür ve tedaviyi reddeder. Ancak bundan sonraki süreç biraz sıkıntılıdır. Depresyon dönemine giren hasta ilk dönemin ardından ciddi bir düşüş yaşar. Tembellik, bir şey yapmak istememek gibi ciddi bir içine kapanıklık dönemine girer. Belirtileri listeleyecek olursak bir kaç tanesi şu şekildedir;


· Aşırı konuşma isteği ve sürekli konudan konuya atlama çabası

· Aşırı hareketlilik

· Doyuma ulaşma isteği, sürekli alışveriş yapma ve cinsel ilişkiye girme isteği

· Manik dönem sonrası ciddi bir durgunluk süreci

· Üzüntü, çaresizlik ve yalnızlık hissi


Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?


Akut ve koruyucu tedavi olmak üzere ikiye ayrılan tedavi süreci ciddiyet isteyen bir süreçtir. Akıt tedavi genellikle hastalık sırasında yapılır ve ilaçla ya da hastaneye yatış ile gerçekleştirilir. Koruyucu tedavide ise hastalığın tekrarlanmaması için bir tedavi uygulanır. Daha da ilerlemiş olan hastalıklarda elektrik ile tedavi yapılabilir. İlaçların daha iyi etki göstermesi için bu yola başvurulabilir. Ancak bu hastalığın ciddi ileri boyutlarında görülen bir tedavi yöntemidir.


Bipolar bozukluk oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve kesinlikle bir hekime başvurulması gerekir.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page